چگونه عکس های بوکه بهتری بگیریم

وقتی عکاسان از عمق میدان (DOF) کم عمقی استفاده می کنند، دلیل معمولا جدا کردن سوژه از پس زمینه و گذاشتن تمرکز بر روی آن است. متاسفانه، این معمولا به معنی فراموش کردن نواحی زیبایی است که خارج از فوکوس قرار دارند و تنها توجه به سوژه است. اشتباه بزرگی است. در این مطلب به شما آموزش می دهیم که چگونه به بوکه های زیبایی برسید.

بوکه (Bokeh) به قسمتی از عکس گفته می شود که در فوکوس نیست. بسیاری از عکاسان نمی دانند که کیفیت این افکت زیبا قابل کنترل است. ۴ تکنیک وجود دارند که در بهتر کردن بوکه به شما کمک می کنند: تنظیم عمق میدان، انتخاب لنز مناسب، ساختن بوکه خودتان و استفاده از بوکه برای ارتباط با پیش زمینه.

۱

تنظیم کردن عمق میدان

از آنجایی که بوکه قسمت مات عکس است، به صورت مستقیم با عمق میدان در ارتباط است، که مشخص می کند چقدر از عکس خارج از فوکوس است. دیافراگم باز (ضریب اف های کوچک) منجر به تولید عمق میدان کوتاه و در نتیجه قسمت مات بزرگ تری در عکس می شود. همچنین، هرچقدر فاصله کانونی کوتاه تر باشد، عمق میدان بیشتر خواهد بود. نکته آخری که در رابطه با کنترل عمق میدان باید مطرح کنیم، فاصله لنز تا نقطه فوکوس است. هرچقدر این فاصله بیشتر باشد، عمق میدان نیز بیشتر خواهد بود. برای یادگیری بهتر این مفاهیم به مطلب «عمق میدان را عمقی یاد بگیرید» لنزک مراجعه نمایید.

بسیاری از عکاسان تازه کار، همیشه سراغ بیشترین گشودگی دیافراگم ممکن (کوچک ترین ضریب اف) می روند. این اشتباه است. اغلب، اگر جزئیات کافی در پس زمینه وجود داشته باشد تا شکل هایی را بسازد، قسمت های مات عکس زیبا و دلنشین تر هستند. اولین قانون برای داشتن بوکه بهتر انتخاب عمق میدان (depth-of-field) مناسب است، نه اینکه همیشه مات ترین پس زمینه ها را انتخاب کنیم.

۲

انتخاب لنز مناسب

دیافراگم دارای چندین تیغه است که یک دایره یا هشت ضلعی را تشکیل داده و از آن نور به سنسور دوربین می رسد. دریچه دیافراگمی که تیغه های بیشتری داشته یا تیغه های آن منحنی شکل باشند، بوکه های دایره شکل بیشتری تولید می کند. در حالی که دیافراگم ها با ورودی های هشت وجهی بوکه هایی شبیه به شکل خودشان ایجاد می کنند. عکاسان زیادی شکل دایره ای بوکه را به هشت ضلعی آن ترجیح می دهند. معمولا لنز های گران قیمت تر برای رسیدن به بوکه های دایره ای شکل از تیغه های بیشتر و/یا تیغه های منحنی شکل دیافراگم استفاده می کنند.

۳

ساخت بوکه خودتان

چند سال پیش، بسیار رایج شده بود که عکاسان شکل های مختلفی را بسازند و برای ایجاد بوکه های گوناگون روی لنز خود قرار دهند. تا زمانی که زیاده روی نکنیم، این یک افکت زیبا و خلاقانه است. برای ساختن این افکت شکل مورد نظرتان را روی کاغذ مشکی در آورید (مانند عکس). سپس آن را جلوی لنزتان با نوار چسب بچسبانید به طوری که قسمت برش خورده میانه لنز قرار گیرد. زمانی که عکس می گیرید، بوکه به شکل همان برش در می آید.

۴

مرتبط ساختن پس زمینه و پیش زمینه

معمولا، شگف انگیز ترین عکس ها آن هایی هستند که بیننده انتظار انجامش را ندارد. مرتبط کردن سوژه واضح پیش زمینه یک عکس با بخشی از پس زمینه مات واقعا می تواند عکسی خلاقانه را به وجود آورد. شما احتمالا این افکت را در عکس های عروسی مشاهده کرده اید، که عروس به دوربین نزدیک، در فوکوس و واضح است، در حالی که داماد در پس زمینه و مات به تصویر کشیده شده است. اگر بتوانیم علاوه بر ارتباط یک تعامل هم میان پس زمینه و پیش زمینه ایجاد کنیم، تکنیک را قوی تر پیاده سازی کرده ایم.

برای مشاهده عکس های بیشتر به مطلب «عکاسی بوکه نمونه های زیبا» لنزک مراجعه نمایید.

نظرات شما

  1. masi

    ۱۴ آذر ۱۳۹۵

    با سلام،
    میخواستم بدونم با دوربین‌های دیجیتال معمولی هم میشه عکس بوکه گرفت، یا دوربین صرفا باید dslr باشه؟

  2. مهدی

    ۲۹ آبان ۱۳۹۵

    با تشکر از مطالب مفیدتون
    فکر میکنم این مطلب نیاز به تصحیح داره چون گفتید : “یک دریچه دیافراگم کوچک منجر به تولید عمق میدان کوتاه و در نتیجه قسمت مات بزرگ تری در عکس می شود.”

    در حالیکه برعکس این مطلب صحیحه هر چه دیاف بازتر باشه قسمت مات بیشتر میشه

    1. سامان نویسنده

      ۲۹ آبان ۱۳۹۵

      با سلام

      و سپاس فراوان از اینکه برای سایت خودتان می نویسید و دیدگاه ارزشمندتان را به اشتراک می گذارید.

      تشکر ویژه از اینکه این ابهام را گزارش نمودید، احتمالا ویراستار به «ضریب اف کوچک» می خواستند اشاره کنند. مطلب اصلاح گردید.

      با کمال احترام

  3. سمیه

    ۱۱ شهریور ۱۳۹۵

    سلام.من هم مثل بقیه دوستان خیلی خیلی از مطالب سایت استفاده میبرم.واقعا خوشحالم که این سایت رو پیدا کردم،چون هرسوالی از عکاسی دارم درش پیدا میکنم.ممنونم ازتون

  4. آرش

    ۲۳ خرداد ۱۳۹۵

    من از لنز ۳۰۰-۷۰ استفاده می کنم میشه بوکه خوبی در عکس بوجود آورد؟

  5. افشین ابوطالبی

    ۲۸ مهر ۱۳۹۴

    با سپاس از همه ی عزیزانی که در این وبگاه مشغول هستند من دانشجوی گرافیک از اصفهان هستم ن.شته ها بسیار کاربردی بود با هم از همهی شما سپاسگزارم

    1. سامان نویسنده

      ۲۹ مهر ۱۳۹۴

      سلام خدمت شما

      سپاس از شما که برایمان می نویسید،

      برایتان آرزوی موفقیت داریم.

  6. فاطمه

    ۲۳ تیر ۱۳۹۴

    مطالب سایت عااااااااااااااااااااااالیه….. خیلی خیلی خیلی متشکرررررررررررررررررررررررررم


لطفا نظرتان در مورد مطلب را در اینجا مطرح نمایید. اگر سوالی دارید، در بخش پرسش و پاسخ مطرح نمایید.

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *