۸ نکته ای که احتمالا در مورد عکاسی با نوردهی طولانی نمی دانید و باید یاد بگیرید

عکاسی با نوردهی طولانی (long exposure photography) به شدت پر طرفدار است، با این حال یکی از تکنیک های عکاسی است که پیاده سازی آن دشوار است. در این مطلب لنزک تمامی مبانی مورد نیازی که در این مورد باید بدانید تا نتایج مناسبی بگیرید را برای شما جمع آوری کرده ایم.

۱

چه مدت زمانی؟

نوردهی طولانی به عکس هایی اطلاق می شود که زمان نوردهی (سرعت شاتر) آنها برابر یا طولانی تر از یک ثانیه باشد. در این نقطه، سیستم کاهش نویز دوربین برای نوردهی طولانی فعال می شود.

اغلب دوربین ها به شما این اجازه را می دهند که تا ۳۰ ثانیه شاتر را باز نگه دارید، اما اگر نیاز به نوردهی بیش از این زمان دارید، لازم است به حالت Bulb یا Time بروید.

در حالت Bulb در هنگام فشردن دکمه شاتر، شاتر باز شده و تا زمانی که دست بر روی دکمه نگه داشته شود، باز خواهد ماند. در اکثر شرایط این کار توسط ریموت کنترل شاتر انجام می شود.

در حالت Time شاتر با فشردن دکمه باز شده و با فشردن آن برای دومین بار بسته می شود و نیازی به نگه داشتن دکمه در تمام مدت نیست.

از مُد های Bulb یا Time معمولا جهت گرفتن عکس هایی با زمان نوردهی تا ۳۰ دقیقه استفاده می شود. لازم است دفترچه دوربینتان را برای آگاهی از بیشینه زمان نوردهی مطالعه کنید.

۲

کاهش نویز نوردهی طولانی

با اینکه در این نوع عکاسی از حساسیت سنسور (ایزو) پایینی استفاده می شود، عکس های با نوردهی طولانی معمولا از نویز زیاد رنج می برند. این نویز به دلیل عدم یکسان بودن حساسیت تمامی پیکسل ها و وجود پیکسل های داغ (به علت نوردهی طولانی) ایجاد می شود و در نتیجه الگوی معینی دارد که برای هر دوربین مشخص است.

سیستم کاهش نویز در نوردهی طولانی (Long Exposure NR) بوسیله ثبت و آنالیز یک «فریم تاریک» عمل می کند که الگوی نویزی مشابه عکس اصلی دارد و سپس آن را از عکس اصلی حذف می کند.

برای انجام صحیح این کار، لازم است زمان نوردهی برای عکس با کادر یا فریم تاریک (شاتر بسته) برابر زمان نوردهی عکس اصلی باشد و اگر سیستم کاهش نویز نوردهی طولانی دوربین فعال باشد، این فریم بلافاصله بعد از ثبت تصویر اصلی گرفته می شود.

در واقع در این روش، برای فعال شدن سیستم کاهش نویز، زمان گرفتن هر عکس دو برابر زمان نوردهی عکس خواهد شد که البته به حصول نتیجه بهتر کار می ارزد.

۳

ثبت دستی فریم تاریک

برخی عکاسان تمایل دارند که فریم تاریک را خودشان ثبت کنند تا در نرم افزارهای ویرایشی مانند فوتوشاپ یا نرم افزار های ویژه خودشان عملیات کاهش نویز را انجام دهند. در نتیجه این کار، زمان نوردهی دو برابر نخواهد شد.

با این حال، دمای سنسور در حین نوردهی طولانی افزایش می یابد که باعث بیشتر شدن نویز می شود، بنابراین لازم است ثبت فریم تاریک در وقفه های زمانی منظمی انجام گیرد تا مطمئن شوید سطح مناسبی از نویز را برای حذف از عکس هایتان ضبط می کنید.

۴

سه پایه و ریموت کنترل شاتر

در عکاسی با نوردهی طولانی استفاده از ریموت کنترل شاتر ضروری است چرا که شما را قادر می سازد بدون لمس کردن دوربین، شاتر را باز و بسته کنید (همچنین استفاده از سه پایه ضروری است). هر گونه لرزش به ویژه در هنگام آغاز نوردهی می تواند باعث اندکی تاری و از دست دادن تصویری شارپ شود.

ریموت کنترل های شاتر سیمی (کابلی) بسیار به صرفه تر از مدل های بیسیم آن هستند، اما خود کابل ممکن است به علت وجود اندکی باد لرزش ایجاد کند که باعث تاری می شود. ریموت کنترل های شاتر بیسیم این امکان را به شما می دهند تا از دوربین فاصله بگیرید و هر گونه تماس فیزیکی بین شما و دوربین حذف می گردد.

توصیه لنزکی: با چند دور پیچاندن سیم ریموت کنترل به دور پایه های سه پایه، ریسک لرزش آن را کاهش دهید

باید دقت داشته باشید که برخی ریموت های مادون قرمز (infra-red) ممکن است در هنگام کار زیر نور آفتاب مشکل ساز شوند، همچنین لازم است ریموت و دوربین همدیگر را مشاهده کنند. سیستم های رادیو فرکانسی این مشکلات را ندارند و در اغلب موارد نتیجه مناسبی می دهند.

قفل آینه (Mirror lock-up) یا تاخیر در نوردهی نیز بعضا توصیه می شوند، اما در نوردهی هایی که زمان آنها گاها به چند دقیقه می رسد، تاثیر لرزش ناشی از حرکت آینه دوربین SLR تقریبا ناچیز و قابل چشم پوشی خواهد بود.

۵

توان باتری

عکس های نوردهی طولانی باتری را به سرعت خالی میکنند، پس اگر قصد دارید تعداد زیادی از این نوع عکس ها بگیرید، یک یا دو باتری اضافه به همراه داشته باشید.

۶

فیلترهای کاهنده نور

با استفاده از فیلترهای کاهنده نور (ND) می توانید در شرایط نوری روشن نیز عکاسی با نوردهی طولانی انجام دهید. یک فیلتر یک پله ای نور وارده به لنز را نصف می کند و در واقع می تواند زمان نوردهی را دو برابر کند. معمولا فیلتر یک پله ای را ND2 می نامند.

هر پله اضافه فیلتر، نور ورودی را نصف و زمان نوردهی را دوبرابر می کند. به طور مثال فیلتر دو استاپ زمان نوردهی را ۴ برابر کرده و ND4 نامیده می شود. این روند بصورت زیر ادامه می یابد:

۳ پله، ۸ برابر شدن زمان نوردهی، (۲x2x2)= فیلتر ND8

4 پله، ۱۶ برابر شدن زمان نوردهی، (۲x2x2x2) = فیلتر ND16

10 پله، ۱۰۲۴ برابر شدن زمان نوردهی، (۲x2x2x2x2x2x2x2x2x2) = فیلتر ND1024

7

فیلترهای کاهنده نور متغیر

فیلترهای کاهنده نور متغیر (Variable ND) از دو صفحه پلاریزه که نسبت به یکدیگر چرخش دارند تشکیل شده اند و با چرخش یکی از آن ها میزان کاهندگی فیلتر تغییر می کند. با این حال اگر شرکت سازنده محدودیت حرکتی جهت گردش کامل دو صفحه را نگذاشته باشد، در بیشینه کاهندگی، دو صفحه تداخلی ایجاد می کنند که کاملا مشهود است و باید از آن اجتناب کرد.

۸

ماه حرکت می کند

عکس های نوردهی طولانی در برخی موارد با هدف ایجاد تاری حرکت گرفته می شوند، اما لازم است به یاد داشته باشید که برخی از اجسامی که باید ثابت باشند نیز حرکت خواهند کرد. ماه مثال مناسبی است. ماه در آسمان شب ممکن است ثابت به نظر برسد اما در حال حرکت است و در عکس هایی با نوردهی بیش از چند ثانیه بصورت شکل استوانه ای پدیدار می شود.

م

منبع

برگرفته از: Digital Camera World

نظرات شما

  1. امیر

    ۳۱ مرداد ۱۳۹۴

    در پاسخ به MjavadF
    مقاله که لینکش رو در زیر می گذارم در سایت لنزک مطالعه کنید به شما کمک خواهد کرد. برای این نمونه عکاسی علاوه بر شاتر شما می بایست دیافراگمتون رو هم بسته تر حالت عادی نگه دارید و حتی شاید در نور روز مجبور باشید از فیلتر استفاده کنید. سفید شدن عکس شما به این معنی است که نور بسیار زیادی به سنسور شما می رسه که باید از طریق تنظیم دیافراگم ایزو و شاتر به مقدار بهینه برسه اینکه کدوم از این پارامترها را تغییر بدهید به شرایط محیطی و نور محیطی شما باز می گرده و همچنین به سوژه شما که یک ماشین در حال حرکت یا آب روان یا …. است.
    مسلما شرایط عکاسی از یک اتوبان در شب با شرایط عکاسی از یک آبشار در روز بوسیله این تکنیک کاملا متفاوت است چه از لحاظ شرایط نوری و چه سوژه . با مطالعه و تجربه می تونید عکس مد نظرتون رو بگیرید.
    https://www.lenzak.com/%D8%A8%D9%87%D8%AA%D8%B1%DB%8C%D9%86-%D8%AA%D9%86%D8%B8%DB%8C%D9%85%D8%A7%D8%AA-%D8%AF%D9%88%D8%B1%D8%A8%DB%8C%D9%86-%D8%A8%D8%B1%D8%A7%DB%8C-%D8%B9%DA%A9%D8%A7%D8%B3%DB%8C-%D8%A7%D8%B2-%D9%85%D9%86-2/

  2. MjavadF

    ۳۱ مرداد ۱۳۹۴

    من دوربین نیکون دی ۳۲۰۰ دارم !
    دیروز که تو طبیعت بودیم تو حلالت M و نوردهی بیشتر از دو سه ثانیه که عکس میگرفتم عکس کاملا سفید میشد !
    چجوری این مشکل رو رفع کنم

    1. محبوبه

      ۲ شهریور ۱۳۹۴

      وقتی سرعت شاتر رو بالا میبرید در مقابل باید دیافراگم رو با اون هماهنگ کنید

    2. Parisa haji rahimi

      ۴ شهریور ۱۳۹۴

      Az filtere nd estefade konid ag nadarid az ye shishe eynake bozorgam mishe estefade kard jelo lenzeton gharar bedin albate faghat bara inke kareton rah biofte…


لطفا نظرتان در مورد مطلب را در اینجا مطرح نمایید. اگر سوالی دارید، در بخش پرسش و پاسخ مطرح نمایید.

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *