۱۰ اشتباه عمده در عکاسی دیجیتال

مشکلات و اشتباهات مشخصی در عکاسی وجود دارند که معمولا نه تنها برای عکاسان تازه کار، بلکه گاهی برای عکاسان باتجربه نیز رخ می دهند. خبر خوب این است که می توانید با اندکی بیشتر دانستن در موردشان از آن ها جلوگیری کنید.

۱

عکس های مات

رایج‌ترین گلایه عکاسان آماتور، تار شدن عکس آنها است. پاسخ ساده‌ای به این مشکل وجود دارد: معمولا نور کافی به حسگر دوربین نمی‌رسد در نتیجه دوربین برای ثبت یک تصویر واضح یا شارپ به زحمت می‌افتد. راه‌های مختلفی برای حل این مشکل وجود دارد، مثل استفاده از سه پایه یا تک پایه (داشتنش در شرایط کم نور ضروری است)، انتخاب تنظیمات ISO بالاتر برای سرعت بیشتر شاتر یا استفاده از فلاش برای ثابت کردن هرگونه حرکت در عکس.

۲

تضاد زیاد

تصویری که تضاد یا کنتراست زیادی دارد یعنی عکسی که بین نواحی روشن (پرنور) و تاریک آن (مثل سایه) تمایز زیادی وجود دارد. این مشکل در روزهای آفتابی به وفور دیده می‌‌شود. برای حذف نواحی سایه‌دار از فلاش استفاده کنید و یک یا دو پله نوردهی را کمتر کنید و ببینید در نتیجه کار شما چه تغییری در مقایسه با حالت قبل کرده است. اگر نمی دانید نوردهی چیست یا می خواهید در مورد آن بیشتر بدانید این مطلب که به تعریف نوردهی می پردازد را مطالعه نمایید. درک نوردهی – همراه با توضیح ISO، دریچه دیافراگم و سرعت شاتر

۳

چشم قرمز

علیرغم این که چشم قرمز را می‌توان به سادگی و با استفاده از یک نرم افزار ویرایش عکس مثل فتوشاپ اصلاح کرد، اما پیشگیری از رخ دادن آن در همان ابتدای عکس گرفتن بهتر است. چشم قرمز زمانی رخ می‌دهد که افراد با چشم روشن جلوی فلاش دوربین قرار می‌گیرند و شبکیه چشم نور فلاش را بازمی‌گرداند. می‌توانید با استفاده نکردن از فلاش درونی دوربین تا جای ممکن، از بروز این پدیده جلوگیری کنید. بسیاری از دوربین‌ها نیز حالت حذف قرمزی چشم خودکار دارند؛ از آن استفاده کنید. تکنیک دیگر قابل استفاده این است که به سوژه بگویید به جایی غیر از لنز دوربین نگاه کند تا بازتاب نور در چشمش در لنز نیافتد. آخرین روش هم این است که اگر بتوان اتاق را کمی روشن‌تر کرد، مردمک چشم به دلیل وجود نور بیشتر در محیط تنگ تر خواهد شد. اگر چه این روش در بیشتر مواقع عملی نیست.

۴

مغایرت رنگی

مغایرت رنگی یا بهم ریختگی رنگ‌ها نیز مشکل رایج و معروفی در عکاسی دیجیتال است. در عکاسی دیجیتال می‌توانیم از تنظیمات تعادل رنگ سفید (WB – White balance) برای مقابله با این مشکل استفاده کنیم. حالت خودکار یا تنظیمات WB بهینه را برای این حالات انتخاب کنید. به عنوان مثال تصاویر داخل خانه معمولا به نارنجی می‌گرایند چراکه لامپ حبابی تنگستن گرما یا نور نارجی رنگ ساتع می کند. تنظیم تنگستن (tungsten) در این مثال با اضافه کردن نور آبی باعث توازن رنگ ها در عکس می شود.

۵

کمتر، بهتر است

هنگام کادربندی و ترکیب چینی عکس، می‌خواهیم چیز جالبی را ایجاد کنیم که به چشم خوش‌آیند باشد اما در عین حال چیز هایی که حواس مخاطب را پرت می‌کنند، در عکس قرار نگیرند. در حالت عادی یک نقطه کانونی کافی است. اگر نقطه کانونی را در زمینه داشته باشید و در جلوی تصویر مثلا یک صخره موجب پرت شدن حواس بیننده شود، بهتر است با زوم کردن عکس را کراپ کنید که این شی ناخواسته از عکس خارج شود. نکته اصلی داشتن عکسی است که چشم در آن به خودی خود به سمت سوژه اصلی برود.

۶

سوژه دور است

در تمام عکس هایی که می‌گیریم، می‌خواهیم چیزی جذاب را در کادر قرار دهیم. اگر سوژه بیش از حد دور باشد، اثر خاصی روی بیننده نخواهد گذاشت. می‌توانید با استفاده از یک لنز تله فوتو (telephoto ) با کیفیت زوم کنید یا می‌توانید عکس را بعدا کراپ کنید. به خاطر داشته باشید که تصویر را همواره در بالاترین رزولوشن بگیرید وگرنه کراپ کردن عکس موجب کاهش کیفیت آن خواهد شد.

۷

رزولوشن یا وضوح پایین

عکاسی با رزولوشن پایین شما را قادر به ذخیره سازی تعداد بیشتری تصویر روی حافظه جانبی دوربین خواهد کرد اما این اصلا فکر خوبی نیست. استفاده از تنظیمات وضوح پایین به معنی از دست دادن کیفیت عکس است و شما قادر به چاپ تصاویر در ابعاد بزرگ نخواهید بود. علاوه بر این هر بار که شما یک تصویر را به صورت JPEG ذخیره می‌کند اندکی کیفیت آن کاهش می‌یابد. اگر از ابتدا با فایلی کوچک آغاز کنید، قدرت مانور شما در ویرایش بسیار محدود می شود. به جای این کار کارت حافظه جانبی بیشتری خریداری کنید و تصاویر خود را با رزولوشن بالا بگیرید و از عکس‌های با کیفیت پایین، دوری بجویید!

۸

نویز زیاد

نویز دیجیتال مثل دانه هایی است که روی نگاتیو یا فیلم تشکیل می شوند. هر چه ISO استفاده شده در عکاسی بالاتر باشد، میزان این نویز نیز بیشتر خواهد بود و در نتیجه هر چه تصویر را بزرگتر کنید نویز بیشتری مشاهده خواهید کرد. عکس هایی که در شب گرفته می‌شوند معمولا در معرض نویز هستند چرا که دوربین تلاش می‌کند که جزییات عکس را ثبت کند. به منظور کاهش نویز از بالاترین کیفیت عکس موجود استفاده کنید، از سه پایه برای عکاسی استفاده کنید و پایین‌ترین میزان ISO را بدون تار شدن عکس مورد استفاده قرار دهید.

۹

عکس های کم نور

یک عکس کم نور، تاریک است چرا که نور کافی در هنگام گرفتن عکس به حسگر دوربین نرسیده است. اگر در LCD دوربین دیدید که یک تصویر پر از سایه و با نوردهی کم است، سعی کنید دریچه دیافراگم را کمی باز تر کنید تا نور بیشتری به داخل آن برسد. همچنین می‌توانید نوردهی (EV – Exposure value) دوربین‌های DSLR را تنظیم و با انتخاب علامت + نور بیشتری اضافه کنید (افزایش های نیم درجه ای را امتحان کنید).

۱۰

نوردهی زیادی

اگر عکس شما بسیار نورانی است و در عوض جزئیات روی آن کمتر نمایش داده شده است، نوردهی زیادی روی آن رخ داده است؛ یعنی نور بیشتر از حد نیاز به حسگر دوربین رسیده است. نوردهی زیادی را می‌توان در نور زیاد روز یا در سوژه‌های رنگ روشن دید. به منظور اصلاح این مورد سعی کنید نوردهی (EV) را نیم یا یک پله پایین بیاورید و ببینید که آیا جزئیات بیشتری مشاهده می‌شود یا خیر. برای نتایج دقیق تر از نورسنجی نقطه‌ای استفاده کنید – یک ناحیه خاکستری متوسط را راهنمای کار آن قرار دهید.

نظرات شما

  1. تبسم

    ۱۹ مرداد ۱۳۹۳

    سلام…عالی بود….سپاس

  2. فرهاد

    ۱۸ مرداد ۱۳۹۳

    خیلی عالی بود، مخصوصا که بصورت مصداقی با عکس توضیح دادید…
    استفاده کردم، تشکر

  3. mahshid

    ۶ مرداد ۱۳۹۳

    با سلام و خسته نباشید میخواستم بگم سایتتون فوق العادست من هر روز چندین ساعت به مطالعه مطالبتون مشغول میشم و بازهم چیزای زیادی برای یادگیری میمونه
    میخواستم بپرسم چجوری میشه توی عکاسی پرتره سایه ی شخص رو حزف کنیم؟من هر عکسی که میگیرم سایه ی فرد به نحو آزاردهنده ای پشتشه ! لطفا پاسخ بدید

    1. حسین

      ۱۵ شهریور ۱۳۹۴

      با سلام . یا باید جای نور ها را عوض کنید و لی در اصل به نظر می رسد فاصله شخص تا بک راند سوژه کم باشد . برای حذف سایه باید فاصله سوژه تا دیوار بک راند را زیاد کنید .

  4. گیلانی

    ۱۷ تیر ۱۳۹۳

    سلام با تشکر از سایت خوبتون… می خواستم بپرسم دوربین کامپکت wx60 سونی دوربین خوبی هست یا نه؟ ممنون میشم اگه جواب بدین… برای عکاسی خانوادگی میخوام. و یکم واسه عکاسی منظره… سپاس

  5. amir beigi

    ۳۱ خرداد ۱۳۹۳

    سلام و عرض خسته نباشید! آقا من تازه با سایتتون آشنا شدم و در کل سایت خیلی خوبی دارین

  6. Mansour

    ۲۵ خرداد ۱۳۹۳

    خیلی سایت مفیدیه
    با تشکر زیاد از زحمات شما
    خسته نباشید

    1. زند

      ۲۵ خرداد ۱۳۹۳

      سلامت باشید، تشکر از شما.

  7. ابراهیم

    ۱۷ خرداد ۱۳۹۳

    ممنون از سایت غنی تان.
    مبتدی هستم و در باره ی چند مورد از این اشتباهات دچار سر درگمی شدم.
    عکس اول با ISO 800 گرفته شده و به هیچ وجه نویز ندارد ولی عکس هشتم به دلیل بالا بودن ISO دچار نویز شده است. دوست داشتم در عکس توضیح مصداقی روی این موارد داده میشد. منظور از ISO “زیاد” در عکس هشتم چیست؟
    و اگر اعداد دیافراگم و سرعت شاتر و ISO را در زیر عکسها تحلیل میشد خیلی بهتر کمک میکرد.
    با این حال، باز هم داشتن چنین سایتی به زبان فارسی برای بنده غیر قابل انتظار بود و خوشحال هستم که نا ممکن نبوده است.

    1. mahshid

      ۶ مرداد ۱۳۹۳

      iso در واقع یک واحد که میزان حساسیت سنسور دوربین به نور را مشخص میکنه
      هر چه حساسیت پایین تر باشه ; یعنی برای گرفتن عکس سنسور باید نور بیشتری ببینه(مثلا iso 100) در نتیجه جزئیات بهتر مشخص میشن و کیفیت عکس بهتره
      هرچه عدد Iso بالاتر باشه یعنی میزان حساسیت به نور هم بالا میره یعنی با یکم نور میتونیم عکسبرداری کنیم(مثلاiso 3200) اما در عوض جزئیات توی عکس معلوم نیستند و کیفیت عکس پایین میاد و نویز آشکار میشه تو عکس

  8. Saafa

    ۱ اردیبهشت ۱۳۹۳

    هنوز خیلی تازه کارم، ولی تقریبا همه این مشکلات رو تاحالا داشتم :دی

    ممنون بابت مطالب خوبتون!

    1. زند

      ۲ اردیبهشت ۱۳۹۳

      تشکر از شما، موفق باشید.

  9. alireza najafi

    ۲۲ فروردین ۱۳۹۳

    بسیار ساده روان ومفید ممنونم

  10. راحیل

    ۱۹ فروردین ۱۳۹۳

    من تازه عکاسی را شروع کردم و با سایتتون آشنا شدم ممنون از وقتی که می ذارید و این همه مطالب خوب و بطور رایگان قرار می دید. خسته نباشید و ممنون

  11. مهران

    ۸ اسفند ۱۳۹۲

    ممنونم از زحمات شما

  12. محمد

    ۸ اسفند ۱۳۹۲

    سلام دوستان لنزکی. خیلی ممنون از اطلاعات دقیق و پر محتوایی که در اختیار ما قرار میدهید. پاینده باشید

  13. احسان

    ۱۰ بهمن ۱۳۹۲

    با سلام سایتتون خیلی عالیه کلی مطالب مفید داخلش هست. یک سوال راجع به خرید دوربین داشتم یک دوربین SLR خوب بین ۲ تا سه میلیون تومان چی پیشنهاد می دید.؟ برند نیکون بهتره یا کانن؟

    1. رضا شهبازی

      ۳ اردیبهشت ۱۳۹۳

      نیکون D5200 با لنز ۱۰۵-۱۸ بهترین گزینه واسه شروع هستش

  14. میثم

    ۳ بهمن ۱۳۹۲

    سلام.خیلی ممنونم از اطلاعاتتون.کمک زیادی در پیشرفت عکاسان اماتور کرده اید.. موفق باشید

  15. lili

    ۳۰ دی ۱۳۹۲

    با سلام .من تازه دارم عکاسی رو شروع می کنم .می خواستم یه دوربین بخرم میشه یه پیشنهاد بهم بدین؟ممنونم

    1. زند

      ۲ بهمن ۱۳۹۲

      سلام خدمت شما

      انشالله در آینده ما بخش های مستقلی برای معرفی دوربین ها و تجهیزاتشان خواهیم داشت. لطفا برای مقایسه و تصمیم گیری بهتر عباراتی چون «بهترین دوربین های dslr برای خرید» را در گوگل جستجو نمایید تا به سایت هایی چون topinearth.com/Fa/1650 برسید و نسبت به بودجه و نیاز خود یک دوربین مناسب را انتخاب نمایید.

      موفق باشید

  16. ماهان

    ۲۱ دی ۱۳۹۲

    سلام
    سایت شما یک آموزشگاه حرفه ای عکاسی ست
    خیلی ممنون که این همه مطالب آموزشی رو به طور رایگان در اختیار همه میگذارید

    1. زند

      ۲۳ دی ۱۳۹۲

      دوست عزیز سلام،

      از شرکت فعال شما در سایت صمیمانه متشکریم، لنزک سایت خود شما دوستان عزیز است. ما هم سعی می کنیم، با مطالب بهتر و بیشتر رضایت شما دوستان را جلب کنیم.

      با احترام

  17. وحید

    ۱۶ دی ۱۳۹۲

    سلام
    از طریق سایت لینکام با شما آشنا شدم و بابت سایت بهتون تبریک میگم ،
    مطالب عالی است
    لطفا ادامه بدین

  18. دوست

    ۱۹ آذر ۱۳۹۲

    سلام و سپاس، محبت بی نهایت حقیر را پذیرا باشید، امروز با سایت شما آشنا شدم و بسیار خرسند و خوشحال گشتم!
    ممنونم، لذت بردم از گنجینه ای که فراهم کرده اید، پر توان و پر خیر باشید و خدا قوت…

  19. نرگس

    ۱۷ آذر ۱۳۹۲

    سلام خسته نباشید سایت پرفکتی دارین منم عکاسی میکنم به طور نیمه حرفه ای. اگه میشه واضح تر عکاسی بوکه رو اموزش بدین من واقعا متوجه نشدم برای تنظیمات باید چیکار کرد.
    با سپاس

    1. زند

      ۱۷ آذر ۱۳۹۲

      دوست عزیز سلام

      متشکریم که در سایت خودتان لنزک نظر می دهید. حتما در آِینده مطالب آموزشی بیشتری در مورد بوکه منتشر می کنیم، لطفا قسمت اول «این مطلب» را مرور کنید و سپس «این مطلب» را مطالعه نمایید. بوکه ها نور هایی در پس زمینه ی مات هستند که بنا بر شکل دیافراگم لنز شما شکل می گیرند. سپس به «این عکس ها» نگاهی بیاندازید. عکس ابتدای این مطلب با تنظیمات: Camera Canon EOS Digital Rebel XTi
      Exposure: 0.025 sec (1/40)
      Aperture: f/1.8
      Focal Length: 50 mm
      ISO Speed: 400
      Exposure Bias: 0 EV
      Flash: Off, Did not fire

      گرفته شده است. امیدوارم که این ها برای شروع به شما کمک کنند.

      موفق باشید

  20. محمدرضا

    ۲ آبان ۱۳۹۲

    سلام یه سئوال داشتم خدمت شما . حباب نور درعکاسی چیه . ممنون میشم اگه توضیح بدید .


لطفا نظرتان در مورد مطلب را در اینجا مطرح نمایید. اگر سوالی دارید، در بخش پرسش و پاسخ مطرح نمایید.

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *